Voeding en supplementen

Voeding

Halsbandleguanen zijn echte rovers. In de natuur eten ze voornamelijk insecten, kleine muisjes en zelfs andere kleine hagedissen. Fruit vinden ze af en toe ook wel eens lekker. Krekels zijn bij mij het hoofdvoedsel. Met het andere voedsel breng ik variatie in smaak en voedingsstoffen aan. Dus in plaats van krekels weer wat sprinkhanen ect. Het voeren doe ik ongeveer om de dag. Soms ook drie dagen niet en soms 2 dagen achter elkaar. Dat zorgt een beetje voor natuurlijke variatie. Bij kleine dieren is het voerpatroon wat stabieler. Deze hebben vanwege de groei vaker in kleinere hoeveelheden nodig. Meer informatie hierover vind je bij kweken en verzorging.

Wat kan je ze voeren: krekels, sprinkhanen, wasmotlarven, dolalarven, buffalowormen en evt. muisjes.
Krekels: per dier c.a 4 krekels per dag. (dus om de dag c.a 8 p/dier). Het formaat van de krekel moet wel naar verhouding van het dier zijn. Volwassen dieren mogen dus grote krekels.
Sprinkhanen: Volwassen dieren kunnen gerust een aantal keer achter elkaar volwassen sprinkhanen eten. 2 stuks per dier/per keer is dan wel maximaal. zodra ze er 3 of meer tegelijk eten, dan spugen ze deze vaak een dag later weer uit.

Wasmotlarven: Hier zijn ze zeer gek op. Ze zijn echt als lekkernij bedoeld of om magere dieren weer wat vet te mesten. Let op ! baby halsbanden kunnen wel eens moeite met poepen krijgen en zelfs verstopping tot de dood volgt. Geef deze dus geen grote of te veel kleine wasmotlarven.

Dolalarven: Deze zijn veel gezonder dan de wasmotlarven. Ze zijn echter niet bij alle dieren gewild. Grote larven kunnen zeer hard bijten en scheiden uit verdediging vieze vloeistof uit. Helaas laten de meeste dieren ze hierdoor liggen. Toch zeker het uitproberen waard. Let op! ook hierbij géén overdaad.

Buffalo-, meel- en moriowormen(van klein naar groot): Zeer makkelijk en lekker voedsel. Ze hebben echter een aantal grote nadelen; De schil is moeilijker te verteren en wanneer de kleine soort eenmaal in de bak rondkruipt zijn ze haast niet uit te roeien. Geef de dieren het als afwisseling en zeer zeker goed op maat. Kleine dieren geen grote larven en ook zeker niet andersom. Zodra deze larven levend worden doorgeslikt kunnen ze enorme schade in de ingewanden of de bek veroorzaken !!

Muisjes(nest): Muisjes van 1 a 2 dagen oud en dus kaal. Niet ieder dier houd er van, maar ter afwisseling niet verkeerd om te geven. Zelf geef ik het alleen aan de volwassen dieren tijdens het hoogseizoen. Diepvriesmuisjes is ook geen probleem nadat ze ontdooid zijn. Het klinkt wat cru, maar halsbandleguanen zijn echte allesverslinders.

TIPS: Veldkrekels zijn lekkere grote insecten, maar ze zijn ook zeer agressief. Gooi niet zomaar wat van deze krekels in je terrarium!! Deze krekels kunnen s’nachts je dieren aardig verwonden. Steppekrekels zijn ook lekker groot en vertonen dit gedrag veel minder. Het voordeel is ook nog eens dat ze veel minder tjilpen.

Krekels kan je heel makkelijk van te voren bijvoeren met meergranenmeel, fruit en groenten. Let op!! Geef de voedseldieren geen boerenkool. Hier zit namelijk Looizuur in. Looizuur breekt het calcium weer af. Ook is te veel peen of wortels niet goed. Dit omdat het veel caroteen bevat, met een te hoog vitamine A gehalte. Ook kan je honden- of kattenbrokken gebruiken. Hierin zitten veel verschillende voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Let erop dat het voer niet te veel zout bevat. Het te veel aan zout scheiden de halsbanden door twee manieren uit: -1 door de urine -en 2 door te niezen. Door het niezen komen er kristalletjes op/in de neusgaten te zitten. Als dit laatste dagelijks voorkomt, dan kan je er vanuit gaan dat ze te veel zout krijgen. Te veel zout is slecht voor de urinewegen. Ook de huid van de dieren kan hierdoor dof worden i.v.m het ontrekken van het lichaamsvocht.

Zelf kweken van de voedseldieren, is meestal beter dan ze in de winkel te kopen. Als je veel reptielen heb zitten, dan is het het overwegen wel waard. Over hoe je dit kan doen, is in verschillende terrariaboeken vaak wel te vinden. Ook staat er hierover weer een link op de linkpagina.

 

Aan fruit kan je geven: appel, perzik of soms banaan. Let erop dat je ze het fruit laat afhappen als je dit vasthoud. Zorg dat kleine hapjes zijn zodat ze in hard fruit niet kunnen stikken. Appels zijn ze natuurlijk niet gewent, maar in dunne plakjes gaat het prima. Je merkt zelf wel welke halsbanden fruit lekker vinden. Er zijn er weinig die aan fruit behoefte hebben. Dit is dus zeer normaal.

Het bepoederen van de voedseldieren!
Het is zeker wel belangrijk om je voedseldieren te bepoederen voordat je deze opvoert. Over hoe en wat, zijn echter al talloze discussies ontstaan!! Daarom noem ik alleen wat dingen, van wat ik zelf hanteer, denk of ervaar.

 

Supplementen

 

Miner-all

Miner-all is poeder die zeer goed werkt. Miner-all indoor (gele deksel) bevat ook vitamine D3. Dit bevordert het opnemen van de voedingsstoffen door het bloed. Door gebrek aan UVB wordt dit door het lichaam zelf niet aangemaakt. (Zelfs met behulp van de meeste UVB lampen, word het nodige D3-gehalte niet bereikt). Wanneer ze de D3 binnen krijgen, wordt de rest van het voedsel beter opgenomen ! In Miner-all zitten ook veel belangrijke mineralen en kalken wat weer belangrijk is voor de ei-leg en botgroei.

Al jaren lang is Miner-All het toonaangevende product om reptielen en amfibieën te voorzien van mineralen. Het is echter niet mogelijk om mineralen, vitaminen en aminozuren te mengen omdat hierdoor de vitaminen uiteindelijk zullen afbreken. Het was voorheen dus nodig om de dieren op een andere manier van vitaminen te voorzien. De reeds bestaande producten hiervoor voldeden echter niet aan de juiste eisen. Vaak bevat het toxische hoeveelheden vitamine A of hiervoor werd Bèta caroteen in de plaats gebruikt. De laatste lost echter op als het in aanraking komt met lucht en als Bèta caroteen verpakt wordt in een minuscule capsule om het afbreken te voorkomen wordt het zo groot dat het niet op de voedseldieren blijft plakken. Er werd dus al snel of te veel of te weinig vitamine A of bèta caroteen gegeven.

De enige goede manier om bèta caroteen te geven is door het eerst te laten eten door voedseldieren. Vit-All bevat alle vitaminen en aminozuren in een veilige en voldoende verhouding. Vit-all wordt aangelengd met water zodat er een substantie ontstaat die graag gegeten wordt door voedseldieren. Als de voedseldieren de Vit-all gegeten hebben kunnen de voedseldieren als vitamine bommetjes gegeven worden aan de reptielen en/ of amfibieën. Vegetariërs kunnen Vit-All gewoon over hun eten gestrooid krijgen.

Het is niet langer nodig om 101 verschillende voedingsupplementen in huis te hebben om tot een goede verhouding van mineralen, vitaminen en aminozuren te komen. De combinatie van Vit-All geven als voer aan de voedseldieren en vervolgens de voedseldieren te bepoederen met Miner-All is alles wat u dieren op dit gebied nodig hebben. Het geven van Vit-All en Miner-All in combinatie met andere voedingssupplementen wordt zelf ten sterkste afgeraden omdat het de juiste verhoudingen verstoort.

Let op !! Meng vitaminepoeders alleen met kalkhoudende poeders wanneer je deze direct gebruikt. Het kalk lost de vitamines op wanneer deze een langere tijd met elkaar gemengd zijn. Hierdoor zouden de dieren een vitaminetekort kunnen krijgen. In Miner-all zitten aan vitamine alleen vitamine D3. Echter is deze poeder speciaal gemaakt. Hierover lees je meer op de volgende pagina!!

 
Vit-all

Vit-all is het meest ideale product om reptielen en amfibieën te voorzien van de benodigde vitaminen en aminozuren. Het is geen poeder die je over de krekels heen strooit, maar als een papje aan ze voert. Dit minimaal 1 uur tot maximaal 12 uur voordat de krekels worden opgevoerd.

 

Nutribac

Deze poeder bevat bacteriën die de darmflora bij de dieren in evenwicht brengt. Hierdoor wordt het voedsel beter verteerd, en ook bepaalde ziekte kiemen worden hierdoor bestreden. Het is heel makkelijk in drinkwater op te lossen. Het resultaat wat ik hiermee zelf waarneem is; dat de halsbanden die zich even niet zo lekker voelde, al binnen 3 dagen goed op klaarde . De kleur kwam weer terug en ze werden weer goed actief. Ook hun spijsvertering werd er weer beter op (dit is vaak redelijk waar te nemen aan de ontlasting). Omdat de dieren het nu zeer goed doen ben ik deze poeder wekelijks gaan gebruiken. Voor zover ik gehoord heb, zijn andere mensen ook zeer tevreden met de resultaten van deze poeder.