Bloedmijt, en nu?

Bloedmijt, een nachtmerrie voor elk reptielenhouder. Zeker wanneer je reptielen heb die warm moeten zitten is de kans dat je een keer met bloedmijt in aanraking komt vrijwel zeker. Bloedmijten zijn mijten die als plaag in jou terrarium zich voordoen. Ze gaan op jou reptiel zitten, tussen de schubben en op plekken zoals plooien in de huid zitten. Behalve dat bloedmijten stressvol is voor jou dier, zuigt de bloedmijt bloed uit jou reptiel.

Op deze foto is duidelijk te zien hoe massaal een uitbraak van bloedmijt kan zijn. Al die zwarte puntjes zijn bloedmijten die na een behandeling van een slang op de doeken zijn achtergebleven. De hoeveelheid bloedmijten is in enkele dagen ontstaan.

Om een dier te behandelen zijn er vele methodes te vinden op het internet, zo heb ik dus ook mijn eigen methode. Let wel: mijn methode wilt niet zeggen dat dit de methode is om jou dier en terrarium mijt vrij te krijgen.

Mijn methode is ontstaan na herhaaldelijk uitproberen van methodes om van bloedmijt af te komen. Elke methode die ik probeerde had maar effect voor een korte periode. Toen ben ik op zoek gegaan naar een methode die werkte en zo ben ik op mijn methode uitgekomen. Wanneer ik ontdekt dat ik een bloedmijt plaag heb, bestel ik bij refona roofmijt. Echter roofmijt gebruik ik niet als inzet ter bestrijding van de bloedmijt maar ik gebruik deze laatste stap om de laatste overgebleven bloedmijten weg te krijgen. Zodra de roofmijt binnen is, doe ik een paar druppels water in het flacon en zet ik deze donker weg. Door dit te doen kunnen de roofmijten zich alvast gaan ontwikkelen. Vervolgens doe ik mijn dier(en) in een badje om zo een aantal bloedmijten weg te kunnen spoelen.

 

In de tussentijd dat mijn dier in het badje zit, haal ik de terrarium leeg. Zand gooi ik weg en het hout, stenen en drink-voerbakje kook ik minstens 15 minuten uit in kokend water. De terrarium ontsmet ik rijkelijk met kokend water. In de tussentijd is mijn dier al uit het badje en droog gemaakt en zit warm in een curver.

 

Echter kunnen er mijten achterblijven op mijn dier. Om de bloedmijten op mijn dier te bestrijden gebruik ik slaolie. Ik smeer mijn dier daarmee rijkelijk in. Voor de oogleden en de huidplooien gebruik ik een wattenstaafje en wanneer mijn dier is ingesmeerd met slaolie dan zet ik mijn dier weer terug in de curver. Het voordeel van het gebruiken van slaolie is dat de bloedmijten stikken in de olie en makkelijk loslaten. Twee dagen na de behandeling richt ik mijn terrarium weer in en zet ik de roofmijt uit. Op de tweede dag na het uitzetten van de roofmijt plaats ik mijn dier weer terug in de terrarium.