Herkomst en leefwijze

De Latijnse naam begint met Crotaphytus. De tweede naam is afhankelijk van hun leefgebied, lichaamsbouw of patroon. Hun naam halsbandleguaan is te danken aan de twee zwarte banden in hun nek. In Amerika hebben ze de bijnaam Mountain Boomer. Dit is omdat ze zo snel zijn. Deze kleurrijke hagedis komt voor in het zuidelijk gedeelte van Noord Amerika. Zoals de gebieden Texas, Colorado, Kansas, Californië en Mexico.

Hun verspreidingsgebied is tamelijk groot, hoewel de Crotaphytus collaris hiervan het grootste deel voor rekening neemt.

 

De Collared lizard of anders gezegd de “gehalsbande” hagedis zijn echte “half”-woestijn/steppe bewoners. Ze leven voornamelijk in gebieden met veel rotsen en beplanting. De dagtemperaturen liggen daar tussen zomers tot 55 graden en in de winter onder het vriespunt. Deze reptielen houden daarom ook een winterslaap. Dit kan wel eens 5 maanden duren. Er wordt vaak gedacht dat deze dieren in grote getallen bij elkaar liggen om hun winterslaap te houden. Dit is echter niet zo. Het kan zijn, dat enkelingen bij elkaar liggen maar dit is dan toeval. Normaal hebben/zoeken ze ieder ook hun eigen slaap of rust plek, terwijl ze de rest van de dag wel met anderen hun gebied delen. Mannetjes zijn tijdens het seizoen minder makkelijk. Bij de dominante mannen is het aanpassen of wegwezen. Hierbij ontstaan wel eens felle vechtpartijen waarbij ze elkaar gevaarlijk kunnen verwonden. De Halsbandleguaan is naast een echte zonaanbidder, een zeer actieve hagedis. Ze kunnen heel snel rennen. Als ze op de vlucht slaan, gaan ze er zelfs op hun achterpoten vandoor. Een poema heeft er aardig moeite mee om hun in een korte sprint te kunnen vangen.