Kweken van Dubia’s

Wanneer je een aardig aantal Baardagamen of Halsbandleguanen heb, en je denkt er aan om een eigen voedseldieren kweek te gaan starten is het wellicht een idee om net zoals ik een dubia (kakerlakken) kweek te starten.

Nu zal je waarschijnlijk denken van kakkerlakken brrrr…. Zoals bekend zijn er verschillende soorten kakkerlakken, de dubia’s behoren tot één van de grootste soorten. Echter in tegenstelling tot de dola’s zijn ze weinig plaagvormend. Dit komt doordat er geen nakweek tot stand komt onder de 30 graden celcius.

Echter het kweken van dubia’s heeft een aantal voordelen. Ze zijn erg voedzaam voor de dieren, makkelijk te kweken, en de verzorging is relatief eenvoudig.

 

Hieronder vind je een beschrijving hoe ik mijn dubia kweek heb opgezet.

 

Wanneer je eraan denkt om jou eerste dubia kweek op te zetten; dan heb je een aantal dingen nodig.

  • Een grote afsluibare curver (de curver dient aan de binnenkant glad te zijn)
  • Goedkoopste merk kattenbrokken
  • 4 grote eiermatten
  • Een warmte mat die verwarmt tot ongeveer 35 graden celcius

Voordat je de dubia’s aanschaft zul je een aantal zaken moeten voorbereiden.

Zorg dat je in de curver een goede ventilatie inbouwd. De ventilatie gaten maak je in de deksel en die kun je afdichten met benzinegaas of met een fijne aluminium ventilatie rooster. De ventilatie heb je nodig ter preventie van voedselmijt. Op de bodem van de curver strooi je een dikke laag kattebrokken en daarop stapen je de eiermatten. De kattenbrokken hebben zeg maar 3 functies, ten eerste is het een voedsel bron, ten tweede is het een plek waar de kweek in gaan zitten en ten derde het houd ook lekker de warmte vast. Zorg dat je met het stapelen van de eiermatten de eiermatten niet in elkaar schuiven. Dit doe je door de matten om en om in de curver te leggen.

 

Bepaal nu een plaats waar je de warmtemat kan plaatsten en aansluiten. (Lees wel goed de instructies ivm brand preventie) En zet op de warmtemat jou curver. Koop de dubia’s en zet ze uit in de curver.

 

Tip 1 : Zet de curver op een plek waar de curver er niet per ongeluk eraf gestoten kan worden.

 

Tip 2 : Wanneer je de dubia’s heb uitgezet, laat ze een poosje met rust, geef ze eten. Hierdoor krijgen ze de kans om de kweek op te starten.

 

De verzorging zoals ik het doe:

Om de twee dagen geef ik de dubia’s groente/fruit te eten, die ik niet meer aan mijn dieren zou geven. Dit kan andijvie zijn maar ook een open gesneden sinaasappel eten ze graag.
Om de twee maanden verschoon ik de curver door de eiermatten met dubia’s in een tijdelijke curver te zetten. Grotendeels van de dubia’s die in mijn curver achter blijven vis ik eruit en de poep en etens resten met een verdwaalde dubia doe ik een zakje, en ik gooi dan het zakje weg. Ik maak de bodem met schoon water schoon en ik maak een nieuwe dikke laag kattenbrokken aan en ik plaats de matten met de dubia’s terug in de curver.

De eiermatten vervang ik wanneer er teveel gaten zijn onstaan of dat ze erg vies zijn geworden. Omdat ik een groot aantal dieren heb, heb ik dus een groot aantal dubia’s die ik kweek in twee verschillende curvers. 1x per anderhalve maand sorteer ik de dubia’s en de dubia’s die opgevoerd mogen worden zet ik in een derde curver. Echter deze curver staat op een warmte mat die niet warmer wordt dan 25 graden. Het voordeel hiervan is dat in de opvoer curver geen nakweek meer komt.